The Best Job Listing Theme. Everything you need.

Lorem ipsum dolor sit amet, quo veri iuvaret ex, iusto pericula efficiendi pro id. Te vis labores accusamus.

Top

Is jouw vak als category manager door de corona periode veranderd? Wendy en Maartje vinden van wel.

Category management is een onmisbare discipline in een commercieel bedrijf.   Als category manager ben jij de ‘spin in het web’ van de organisatie. De crisis heeft onze wereld op zijn kop gezet en verandert ook dit vakgebied. Hoe laat jij je inspireren en hoe wordt er nu ingekocht? Nu de grenzen niet meer vanzelfsprekend open zijn?

 

Wendy en Maartje zijn gespecialiseerd in het vak category management. Samen hebben zij inmiddels bij meer dan 30 retailers een rol binnen dit vakgebied vervuld. Ze helpen graag ook anderen in dit vak en delen hun ervaring. 

Maartje vertelt:

“Als category manager ben ik de spin in het web. Ik ben de generalist, aanvoerder en strategische denker. Ik verzamel zoveel mogelijk data. Ik zet dit om in een visie & strategie die past bij de organisatie en het merk waarvoor ik op dat moment werk. Vervolgens ga ik met de assortimenten aan de slag. Pre-corona reisde ik samen met een buyer of designer de wereld over om inspiratie bij retailers, fabrikanten en beurzen op te doen. Tja, nu is dat toch even anders”

Wendy vult aan:

“Merkwaarden zijn het uitgangspunt om een assortiment neer te zetten. Met het juiste assortiment versterk je het merk. Een assortiment is heel zichtbaar. Vanuit de merkwaarden kan een bepaalde stijl het uitgangspunt zijn. Of een waarde als ‘duurzaamheid’. Maar het kan ook de laagste prijs zijn. In dat geval is je strategie prijsvechter. “

Post corona, inspiratie en inkopen

Inmiddels weten we dat je echt niet meer de hele wereld hoeft af te reizen maar dat je ook virtueel kan oriënteren en virtueel kan inkopen. De beurzen komen inmiddels naar jou toe. Neem bijvoorbeeld de Ambiente in Duitsland. Eén van de eerste die vanwege COVID-19 een digitaal platform heeft gebouwd. Een plek waar alle leveranciers bij elkaar komen en je online je offertes kunt opvragen. Ook zie je dat leveranciers digitaal ‘personal shopping’ aanbieden. Ze nemen jou virtueel mee door hun showroom.

De dynamiek van de rol van category manager

Maartje en Wendy zijn ervan overtuigd dat de rol van category manager alleen maar dynamischer wordt. Het managen van het perfecte assortiment op meerdere verkoopkanalen is al spannend. Daarnaast zijn er concurrenten bijgekomen; Instagram, Pinterest en Facebook zijn inmiddels ook verkoopkanalen. Dan zijn er nog grote platform spelers, hoe gaan we daarmee om? Zijn deze spelers een grote kans voor jouw merk? Zij vinden van wel! Als je er maar met je eigen formule- en merkwaarden op inspeelt.  Bovenop dat alle heb je dan nog de uitdaging van de veranderingen door de crisis

Wat een enorme uitdaging! 

Zorg dat je mee blijft groeien in de snelle veranderingen Blijf in ieder geval bij je eigen formule uitgangspunten en stem daar steeds weer het assortiment op af. Blijf onderscheidend en authentiek. Dit is cruciaal voor succes. Kortom, category management is meer dan ooit in beweging!!

Wil je met ons sparren over category management? Heb je een vacature? Neem vooral contact met ons op!

Wendy ter Wal

tel:0681951940

Maartje van Zuijlen – de Wilt

tel:0648401563

#retailing #categorymanager #buyer #inkoper

Comments

  • Johanneke

    30 juni 2020

    Er is zeker veel veranderd in het vak category management, vooral in de uitvoering. In mijn beleving kans om in de keten gezamenlijk een snellere time to market te kunnen realiseren. Met name door de must om te digitaliseren. De basis echter niet: denken vanuit de klant, de formule en data gedreven te werk gaan. Mooie inzichten @wendy en @maartje.

Sorry, the comment form is closed at this time.