The Best Job Listing Theme. Everything you need.

Lorem ipsum dolor sit amet, quo veri iuvaret ex, iusto pericula efficiendi pro id. Te vis labores accusamus.

Top

Digitalisering blijft urgent, juist nu!

Werk jij in de retail? Merk jij ook dat de digitalisering een versnelling doormaakt? De coronacrisis geeft dit nog eens een extra push. Is jouw organisatie er klaar voor?

Ik lees met veel interesse het boek van Jo Caudron. De winnaar van het ‘managementboek van het jaar 2020’. Hij vertelt over de digitale disruptie en de transformatie van business en maatschappij.  Het boek heeft mij de inspiratie gegeven dit artikel te schrijven. Bijzonder is dat het nog voor de crisis geschreven is, maar bij het lezen lijkt het of hij daar deels al middenin zit. Ik focus mij in dit artikel op de gevolgen voor de retailbranche. 

Digitale economie

We zien het allemaal gebeuren. De toekomst van retail wordt inmiddels gedicteerd door big-tech spelers:

  • Verkopen door Amazon en Alibaba. 
  • Instagram en Pinterest zijn inmiddels verkoopkanalen. 
  • Media en reclame door Facebook en Google. 
  • Influencers promoten artikelen 
  • En wat gaan Snapchat, WhatsApp en TikTok straks doen?

Hoe houd jij je als ‘old school’ retailer staande in deze nieuwe wereld? Niet! Als retailer heb je geen keus;  versneld inspelen op de ‘ nieuwe wereld’ is een must.  

Kwetsbaarheid retail 

Retail is nog steeds grotendeels afhankelijk van een hoge omloopsnelheid en vierkantemeter omzetten. In mijn opdrachten als assortiment manager ben ik altijd bezig om de vierkantemeter omzet zo hoog mogelijk te krijgen.  De ‘1,5 meter economie’ heeft dat model volledig onderuit gehaald.  

De onzekerheid; hoe lang de crisis duurt, hoe die verloopt en of er straks nog een lock-down komt? Dat maakt keuzes niet eenvoudig.  

Nieuwe focus

De nieuwe wereld vraagt om nieuwe keuzes, een nieuwe kijk op zaken en een hoop lef . Het verandert functies en rollen. Denk aan verkoop, inkoop en communicatie van producten. Maar ook aan hoe je teams op dit moment samenwerken. De focus ligt nu anders.  

Belangrijke veranderingen zijn onder andere:

Is jouw team er klaar voor?

De druk op het bestaande personeel is groot. Heeft jouw huidige team de juiste persoonlijkheden en skills om de nieuwe functies in te vullen? is jouw organisatie klaar voor deze toekomst?  Het is belangrijk om de digitale kansen die er liggen aan te grijpen en te blijven investeren.  En vergeet daarbij niet te investeren in je personeel!

Wij sparren hier graag over

Wil je sparren over jouw  digitale transformatie en het juiste team samenstellen? Wij gaan hierover graag met jou in gesprek.  Over de skills, functies, rollen en persoonlijkheden die jouw nieuwe businessmodel laat vliegen!

Wendy ter Wal