The Best Job Listing Theme. Everything you need.

Lorem ipsum dolor sit amet, quo veri iuvaret ex, iusto pericula efficiendi pro id. Te vis labores accusamus.

Top

Category manager: doe jij je werk vanuit onderbuikgevoel of stel je duidelijke kaders?

De category manager is constant bezig met het bepalen en samenstellen van het assortiment. Maar wat is het juiste assortiment? Bepaal je die vanuit onderbuikgevoel? Of doe je dit vanuit een doordachte strategie die gekoppeld is aan merkwaarden en waarin de klantbehoefte centraal staan? 

Maartje en Wendy hebben veel verschillende assortimenten voor grote retailers en/of  A-merken samengesteld. Zij delen hun visie en ervaring op dit gebied. 

Maartje vertelt:

Pure player assortiment

‘Als webshopeigenaar van Living Stories weet ik hoe belangrijk het is om het verhaal van je assortiment te delen met de consument. En het liefst een bijzonder verhaal. Ze volgen mij op instagram en kopen direct wat ze op dat moment aanspreekt. Via Pinterest inspireer ik met mooie foto’s en klanten klikken door naar shop. Daarnaast gebruik in mijn platform om mijn styling adviezen aan te bieden. Persoonlijke service is voor mij ook een product en een belangrijk onderdeel in mijn assortiment. Hiermee onderscheid ik mij ten opzichte van veel grote platformen (denk aan Bol.com). Klanten vinden het leuk om mij persoonlijk te kennen en contact met mij te hebben. Als je ervoor zorgt dat je service van hoog niveau is en je direct waarde toevoegt in de belevingswereld van jouw klant, doe je vanzelf aan effectieve klantbinding.’

Wendy vult aan:

Platform assortiment

‘Naast de creatieve ‘pure players’ zoals Maartje beschrijft kennen we ook de grote online platformen.  Denk aan Bol.com en Amazon. In tegenstelling tot het persoonlijk contact bij Living Stories gaat het hier vooral om gemak. Er is een grote keuze in assortiment en het is een makkelijke manier om prijzen te vergelijken. De platformen geven veel informatie over de producten, hebben vaak leuke content waardoor je makkelijker je keus maakt en koopt. Daarbij bieden ze ook nog eens vaak gratis bezorgen en retourneren. Kortom, het gaat hier echt om gemak, ‘one stop shop’, een complete winkelstraat in ėėn. 

 

Fysieke winkel assortiment

De coronacrisis heeft ervoor gezorgd dat nog meer mensen het gemak van online kopen hebben ervaren. Het heeft ook zichtbaar gemaakt dat je heel kwetsbaar bent als je alleen een fysieke winkel hebt. Het is noodzakelijk om meerdere afzetkanalen te hebben wil je risico spreiden en de consument daar treffen waar hij/zij zich bevindt. 

Omni-channel assortiment samenstellen betekent dat je per kanaal een strategie hebt. 

Het samenstellen van het assortiment voor de fysieke winkel gaat om samenhang en vaak ook in combinatie met beleving. Maar ook om de juiste keuzes maken want je hebt te maken met de beperking van de m2. Juist daarom is het belangrijk om hiervoor vooraf een goede strategie te hebben.

 

Assortiment samenstellen vanuit je onderbuikgevoel of met behulp van een helder kader? 

‘Herken je dit: een category manager die vooral vanuit ‘onderbuikgevoel’ het assortiment samenstelt? Gevoel en ervaring op dit gebied zijn belangrijk maar heldere uitgangspunten en een kader ook. Hiervoor gebruik ik altijd de merkwaarden en de waarden van de formule aangevuld met interne en externe data. De grootste valkuil is dat je meteen begint met producten selecteren. Niet doen! Vraag jezelf altijd eerst af: welke formule uitgangspunten zijn er? Wat is het DNA van het merk of de formule? En op welke doelgroep richt je je en via welk kanaal wil je dit product verkopen? Zorg minstens dat deze vragen beantwoord zijn voordat je begint met je selectie.’

Assortiment selecteren en inkopen

Inmiddels weten we dat je echt niet meer de hele wereld hoeft af te reizen maar dat je ook virtueel kunt oriënteren en inkopen. Daarnaast zien we de beweging van meer lokaal inkopen. De crisis heeft ons geleerd dat de grenzen niet vanzelfsprekend open zijn en dat dichtbij kopen ook kan.  De category manager en/of inkoper die zijn selectie in het verre oosten maakte moet op zoek naar andere mogelijkheden. Ga je virtueel selecteren? Of zoek je bronnen dichterbij? Als je dichtbij koopt ben je meer flexibel maar houd je je marge en verkoopprijs dan nog steeds op het gewenst niveau?

 

 Ik kan me goed voorstellen, als je nog niet zo ervaren bent op dit gebied, dat dit allemaal makkelijk praten lijkt. Bij like2match delen wij graag onze concrete kennis en ervaring en helpen retailers om snel up and running te raken met een effectieve omni-channel assortiment strategie.’

Vacature category manager?

Inmiddels kennen wij heel veel category managers in Nederland, zeker de absolute toppers. We hebben vaak zelf met ze gewerkt en weten daardoor heel goed wie waar past. Is jouw team of organisatie op zoek naar een category manager? Tijdelijk of vast? Of ben jij die topper die wij nog niet kennen? Neem vooral contact met ons op!

Stel: wij plaatsen een category manager op een vaste positie dan coachen wij deze persoon 100 dagen. 

Bel gerust! Wij delen graag onze kennis en ervaring met jou.

Wendy ter Wal

tel:0681951940

Maartje van Zuijlen – de Wilt

tel:0648401563

#retailing #categorymanager #buyer #inkoper